Βάμμα Πρόπολης: «Προ» και «Πόλις», ήτοι μπροστά από την πόλη: Αυτή είναι η ετυμολογία της λέξης πρόπολη για να αποδώσει ακριβώς τη μοναδική της ικανότητα να προστατεύει και να δημιουργεί αμυντική δράση ενάντια σε απειλές. Οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν για να οχυρώνουν τις κυψέλες τους. Οι άνθρωποι επωφελούνται από τις ισχυρές ευεργετικές της ιδιότητες στον οργανισμό.
Η πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία με παχύρρευστη όψη, σκούρο χρώμα και έντονη, πικρή και ξινή γεύση. Το προϊόν γεννιέται χάρη στις ρητίνες που συλλέγουν οι μέλισσες από τα δέντρα (πεύκα, σημύδες, λεύκες, έλατα, καστανιές, ιτιές, βελανιδιές, φτελιές) που αναπτύσσονται γύρω τους και αναμειγνύονται με γύρη, ένζυμα και κερί. Οι μέλισσες το συλλέγουν ακριβώς για την κατασκευή της κυψέλης τους, ή για να σφραγίσουν και να απομονωθούν από την κακοκαιρία και τα αρπακτικά.Επίσης και για την αντισηπτική της δράση, με την έννοια ότι η πρόπολη είναι χρήσιμη για την αποστείρωση των κυττάρων για την ωοτοκία.
Η συλλογή της πρόπολης είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να κάνει ο κάθε μελισσοκόμος επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, αρκεί να χρησιμοποιήσει τη σωστή πρακτική και τα κατάλληλα μέσα.Οι μέλισσες έχουν την τάση να τοποθετούν πρόπολη σε ξένα σώματα που εισέρχονται στη κυψέλη αλλά και σε χαραμάδες που υπάρχουν σε αυτή με στόχο τη μόνωση, για να διασφαλίσουν ένα προστατευμένο και απολυμασμένο περιβάλλον διαβίωσης.
Εκμεταλλευόμενοι αυτή την τάση, εμείς οι μελισσοκόμοι μπορούμε να τοποθετήσουμε μια πλαστική σήτα πάνω από τον όροφο και κάτω από το καπάκι της κυψέλης. Οι μέλισσες στη συνέχεια θα αναλάβουν αυτό που άνθρωπος δεν μπορεί, συλλογή και τοποθέτηση της πρόπολης στη πλαστική σίτα. Όταν η σήτα καλυφθεί από πρόπολη, την αφαιρούμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Η πρόπολη σκληραίνει και γίνεται εύθραυστη. Τρίβουμε την σήτα σε μία επιφάνεια της επιλογής μας (σεντόνι, χαρτί, ταψί). Όσο πιο καθαρή είναι η πρόπολη μας, τόσο μεγαλύτερη αξία έχει. Ιδανικά χρειαζόμαστε πρόπολη φρέσκια και απαλλαγμένη από τυχόν ξένα σώματα
Η χρήση της πρόπολης είναι γνωστή εδώ και χιλιετίες και είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αιγύπτιοι ιερείς τη χρησιμοποιούσαν για μουμιοποίηση.
Βάμμα Πρόπολης & Χαρακτηριστικά
Το θαυμαστό αυτό δημιούργημα των μελισσών περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες. Το μητρικό βάμμα πρόπολης, υδροαλκοολικό διάλυμα, φημίζεται για τις επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, ανοσοδιεγερτικές, αναισθητικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του. Θεωρείται πραγματικό φυσικό αντιβιοτικό. Το βάμμα, μεταξύ άλλων, αποτελείται από φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνες της ομάδας Β και PP και ένα είδος φυσικού αντιβιοτικού που ονομάζεται galangin. Το galangin, έχει υψηλή αντιβακτηριδιακή λειτουργία. Η ίδια η πρόπολη αποτελείται από 50% ρητίνη και βάλσαμα, κερί, αιθέρια έλαια, γύρη και οργανικά και μεταλλικά υλικά.
Το βάμμα πρόπολης χρησιμοποιείται για τη φυσική θεραπεία εκείνων των διαταραχών που σχετίζονται με τη στοματική κοιλότητα, όπως πονόλαιμος, βήχας, φλεγμονώδεις καταστάσεις της γλώσσας ή των ούλων, κρυολογήματα που συνοδεύονται από αναπνευστικές διαταραχές.
Θεραπευτική αξία
Χάρη στο βάμμα πρόπολης καταπολεμούνται επίσης μύκητες και ιοί. Ιδιαίτερα του δέρματος και των βλεννογόνων. Όπως ο απλός έρπης, η δερματίτιδα, η ψωρίαση, το έκζεμα, τα εγκαύματα, τα τσιμπήματα εντόμων ή οι πληγές. Είναι πολύ διαδεδομένη η χρήση της για την αντιμετώπιση γυναικολογικών λοιμώξεων όπως κολπίτιδα και καντινίαση. Αντιμετωπίζει επίσης στοματικά συμπτώματα όπως ουλίτιδα, πονόδοντο, αποστήματα, άφθες, πυόρροια, στοματίτιδα και άλλες φλεγμονές.
Καταπολεμά επίσης εποχικές παθήσεις όπως η γρίπη και το κρυολόγημα. Χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις ευθραυστότητας των τριχοειδών και δύσκολης πέψης. Η πρόπολη, έχει τα τελευταία χρόνια συσχετιστεί και με θετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του μαστού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εξαιρετικό αυτό δημιούργημα των μελισσών, μπορεί να οδηγήσει τα καρκινικά κύτταρα σε απόπτωση. Αυτό συμβαίνει, χωρίς να βλάψει τα φυσιολογικά κύτταρα. Οι έρευνες συνεχίζονται και για την ευεργετική δράση της πρόπολης και σε άλλες μορφές καρκίνου.
Τρόποι χρήσης & δοσολογία
Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάμμα, δηλαδή ως διάλυμα σε φαρμακευτική αιθυλική αλκοόλη ή σε κάποιο απόσταγμα με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η διαδικασία παρασκευής του είναι ιδιαίτερα απλή, αλλά απαιτεί χρόνο, ο οποίος διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την περιεκτικότητα του διαλύτη μας σε οινόπνευμα.
Η δοσολογία που ενδείκνυται για τη χορήγηση της πρόπολης από το στόμα μπορεί να κυμανθεί στους ενήλικες από 5 έως και 20 σταγόνες μέχρι και 3 φορές την ημέρα.
Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το βάμμα τα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως.
Τέλος, η πρόπολη μπορεί να καταναλωθεί και αυτούσια. Έπειτα την καταπίνουμε ή την απορρίπτουμε (μην τη μασήσετε γιατί κολλάει στα δόντια!). Αυτή η μέθοδος ενδείκνυται σε περιπτώσεις παθήσεων της στοματικής κοιλότητας όπως είναι οι άφθες (στοματίτιδα) και ο απλός έρπητας, αλλά και σε γαστρεντερολογικές παθήσεις όπως το έλκος στομάχου, το έλκος δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδες και κολίτιδες.
Η Τέχνη της Μέλισσας συσκευάζει Βάμμα σε φιαλύδια των 30ml με πόσιμη αλκοόλη 70% και 30% πρόπολη.